Op 23 oktober 2019 hebben we de Bevrijding van Rosmalen 75 jaar geleden herdacht, in de dagen daarna, 24 en 25 oktober vieren we onze vrijheid. Een mooi en gevarieerd programma in kader van ‘herdenken’, het doorgeven van vrijheid, maar ook van onze vrijheid vieren.

FVB 6257 250Het bevrijdingsvuur is vanuit Nuland via het Oorlogsmonument Kruisstraat naar het Oorlogsmonument aan de Schoolstraat gebracht. Bij beide Oorlogsmonumenten is er een ceremonie geweest. Bijzonder was de aanwezigheid van Oorlogsveteraan Bruces Coombes, die samen met Oorlogsveteraan Sam Crane in oktober 1944 heeft gevochten bij de bevrijding van Rosmalen. Kitty van der Doelen – Crane heeft tijdens de ceremonie aan de Schoolstraat een prachtig gedicht van haar vader voorgedragen en samen met haar zussen de Bevrijdingswandeling ingezet.

1.0 schilderij bevrijders 250Heemkundekring Rosmalen is bij veel activiteiten betrokken, te beginnen met de Bevrijdingswandeling op woensdag 23 oktober door het centrum van Rosmalen. Met veel fotomateriaal van Heemkundekring Rosmalen, zijn 10 prachtige fotodoeken (tijdelijk) in het centrum geplaatst. Ook is er een wandelingsrouteboekje gemaakt waarin de foto’s zijn opgenomen met tekst en uitleg. Het wandelingsboekje is als naslagwerk nog (gratis) af te halen bij Boekhandel De Omslag op De Driesprong en bij The Read Shop in de Molenhoekpassage. Heemkundekring Rosmalen gaat zich sterk maken om van deze wandelroute een permanente Bevrijdingswandelroute te maken inclusief het plaatsen van fraaie permanente fotoborden.

De tekening op het Bevrijdingswandeling-boekje is in 1946 gemaakt door H. van der Heijden.

Tijdens de Bevrijdingwandeling is onze laatste nieuwe maquette van het Oude Station Rosmalen inclusief rangeerterrein en de in oktober 1944 aanwezige Rode Kruistrein gepresenteerd in de omgeving Spoorstraat/Stationsstraat en de dagen erna getoond in de Blauwe Zaal van De Kentering. Een prachtig staaltje werk van Riny van Hassel en Jos Korsten. Bij de maquette zijn nog een aantal attributen geplaatst van Ad Hermes, die hij persoonlijk uit de bewuste Rode Kruistrein bij het Oude Station heeft buitgemaakt.

stationJe kunt de maquette de komende weken bewonderen in de ontvangsthal van Perron-3 aan de Hoff van Hollantlaan.

Rosmalen Oorlog 250De absolute topper is natuurlijk onze film-documentaire “Vijf Donkere Jaren”, waarin we Rosmalen in beeld hebben gebracht tijdens de 2e Wereldoorlog 1940-1945. De première was op woensdagavond in de Blauwe Zaal van De Kentering. In een volle zaal met ca. 175 gasten werd de film-documentaire gepresenteerd. Alle complimenten zijn voor de makers van deze film, te weten: Piet Korsten, Peter van Hoek en Jos Korsten. Natuurlijk ook met heel veel dank aan de geïnterviewden, Wil en Diny van den Elzen, oud-journalist John van Miltenburg, Tweede Wereldoorlog Ad Hermes, de inwoners uit Rosmalen die alles zelf hebben meegemaakt, de heer Ties van Grinsven, de heer Jos Dollevoet, mevrouw Riet van Coenen – van Creij, mevrouw van den Berg - Coppens, en de helaas na de interviews overleden mevrouw van Bussel en mevrouw Vorstenbosch. Verder ook aan Rita Bijnen uit Berlicum die een stukje voorleest uit haar Oorlogsdagboek en aan Kitty van der Doelen - Crane die aan het eind van film een gedicht van haar vader Oorlogsveteraan Sam Crane voordraagt.

FVB 6613 350Naast première op woensdagavond hebben we de film-documentaire nog 6x keer vertoond, alle voorstellingen zaten afgeladen vol. Totaal hebben we zeker 1000 bezoekers over de vloer gehad.
Gezien de overweldigende belangstelling willen we de film zeker nog meer gaan vertonen. Diegene de film-documentaire heeft gemist of die nog ’n keer wil komen kijken, verzoeken wij een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. We zullen U dan informeren waar en wanneer er een voorstelling wordt gepland.

tentoonstellingVoor en na de film was er de interessante expositie van foto’s, die een relatie hebben met de Tweede wereldoorlog, te bewonderen. De expositie is gemaakt door Ronald en Antoinette van Grinsven. In een vitrinekast waren nog attributen W.O. II, uit de privécollectie van Ronald en Antoinette te zien.

dagboekRitaBijnenWe zouden het bijna vergeten, maar voorafgaand aan de première van de film hebben ook het Oorlogsdagboek van Rita Bijnen gepresenteerd. Dit prachtige dagboek is na initiatief van Wil en Diny van den Elzen, tot stand gekomen in samenwerking tussen Heemkundekring ‘De Plaets’ uit Berlicum en Heemkundekring Rosmalen. Het Oorlogsdagboek Van Rita Bijnen is verkrijgbaar bij Boekhandel De Omslag aan De Driesprong en The Read Shop in de Molenhoekpassage en natuurlijk ook nog bij onze eigen Heemkundekring Rosmalen.

Als voorzitter wil ik graag mijn dank uitspreken voor het vele werk wat onze vrijwilligers hebben verzet in de afgelopen dagen maar zeker ook in een lange periode daaraan voorafgaand. We hebben het als Heemkundekring Rosmalen zeker niet alleen gedaan, vele verenigingen uit Rosmalen hebben allemaal hun steentje bijgedragen en samen met het Organisatiecomité Bevrijding Rosmalen onder aanvoering van Leander Pennings is het evenement tot een succes gemaakt.
Graag sluit ik af dat het wederom gelukt is een aantal mensen te stimuleren om lid te worden van onze prachtige Heemkundekring Rosmalen, geen stoffige club, maar een vereniging die zichtbaar naar buiten treedt en midden in de Rosmalense gemeenschap wil staan. Ik noem hier als voorbeeld ons nieuwe initiatief dat we met onze prachtige verhalen en kennis naar de Basisscholen in Rosmalen gaan. Als voorzitter heb ik tijdens onze laatste algemene ledenvergadering een doelstelling neergelegd: Heemkundekring Rosmalen in de komende jaren naar minimaal 500 leden. Dus ook vandaag weer de oproep wordt lid van onze prachtige vereniging en ben je al lid stimuleer je omgeving om ook lid te worden. Iedereen kent het spreekwoord: Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Op onze website is alle informatie te vinden. Uiteraard mag U ook een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Met Heemgroet,
500leden2

Rien van den Broek, voorzitter
Heemkundekring Rosmalen

Zoeken

©2014 - 2020 Heemkundekring Rosmalen - Vandaag: zondag 29 november 2020 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft