1.1. Logo totaal 75 jaar bevrijding Rosmalen 200Op vrijdag 10 mei 1940 vielen de Duitsers Rosmalen binnen, het begin van de oorlog was een feit. Ook Rosmalen kreeg te maken met verwoestingen, verlies van levens, buitenlandse soldaten in het dorp, armoede en nog veel meer ellende.
Na jaren van oorlog wordt er op maandag 23 oktober 1944 op Bruggen en omgeving een felle strijd gevoerd waarbij veel huizen en boerderijen het moeten ontzien. Hierna ervaren de bewoners een gevoel van vrijheid en vieren dat met hun bevrijders. De Duitsers zijn echter het land nog niet uit die verblijven nog tot 5 mei 1945 net over de Maas.

Op 23, 24 en 25 oktober 2019 gaan we in Rosmalen de slachtoffers herdenken en de vrijheid vieren. Middels een driedaags programma waarin we beginnen met herdenken op de woensdag en eindigen met het vieren van onze vrijheid op de vrijdag.

Woensdag 23 oktober staat nadrukkelijk in het teken van HERDENKEN
Oorlogsmonument Kruistraat 250Aan het eind van de dag komt het bevrijdingsvuur vanuit Nuland naar Kruistraat, omstreeks 16:45 uur is er een korte ceremonie bij het Oorlogsmoment aan de Grintweg. Vandaar wordt het bevrijdingsvuur op gepaste wijze naar het Centrum van Rosmalen gebracht, waar het naar verwachting rond 17:30 uur zal aankomen bij het Oorlogsmonument aan de Dorpsstraat.

 

Oorlogsmonument Dorpsstraat 250Hier start de herdenkingswandeling, wandelaars zijn welkom vanaf 17:15 uur. Gilde St. Catharina-St. Joris is aanwezig met witte vaandels. Wandelaars kunnen op deze vaandels zelf teksten plaatsen die gerelateerd zijn aan de oorlog en de bevrijding 75 jaar geleden. In de ceremonie voorafgaand aan de wandeling zal Kitty van der Doelen – Crane (dochter van oorlogsveteraan Sam Crane) een door haar vader geschreven gedicht voordragen. Het startsein van de herdenkingswandeling zal omstreeks 18:00 uur gegeven worden door Kitty en haar zussen Patience, Jennet en Charmaine, waarbij de Gilde met de beschreven vaandels een erehaag zal vormen.

Vennehof 250De wandeling gaat o.a. langs Gedachteniskapel ’t Vennehof, Ouderzorg Annenborch en het Oude Station Rosmalen en zal eindigen in het centrum bij De Kentering.
Langs de route staan op een 10-tal markante plekken mooie oorlog gerelateerde fotoborden. Bij de start van de herdenkingswandeling wordt een boekje uitgereikt, met daarin de route, de foto’s met een korte beschrijving van het markante punt. Tijdens de wandeling zijn er bij de Gedachteniskapel en bij Annenborch ook optredens.

00495 250Bij het Oude Station aan de Stationsstraat wordt uitleg gegeven over de toenmalige situatie bij het Station en de daar aanwezige Rode Kruistrein. Tevens zal de prachtige maquette van het Oude Station en rangeerterrein ten tijde van de oorlog voor het eerst aan het publiek worden getoond. Een prachtig stukje vakmanschap gemaakt door Riny van Hassel en Jos Korsten. Bij het oude station zijn ook aanwezig vertegenwoordigers van Veteraneninstituut Ouwe Stomp.

Tussen 19:30 en 20:00 zullen alle wandelaars bij De Kentering zijn aangekomen, waar het avondprogramma verder gaat. In de Theaterzaal (de grote zaal) zullen er omstreeks 20:00 uur korte toespraken zijn met een optreden van Llio Evans een zangeres uit Wales.

Als Heemkundekring Rosmalen gaat ons programma om 20:30 uur verder in de Blauwe Zaal van De Kentering.

Om 20:30 uur starten we met de presentatie van het Oorlogsdagboek geschreven door Rita Bijnen presenteren. Rita, inmiddels 95 jaar, heeft toegezegd dat ze hier graag bij aanwezig wil zijn, we gaan haar uiteraard een exemplaar overhandigen. Het oorlogsdagboek beschrijft de periode van 17 september 1944 tot aan 1 januari 1945, waarin de evacuatie vanuit Berlicum en het verblijf op Coudewater in Rosmalen. Diegene die vooraf hebben ingetekend kunnen het oorlogsdagboek een van deze dagen 23 t /m 25 oktober ophalen in De Kentering bij Heemkundekring Rosmalen in de Blauwe Zaal.

Het oorlogsdagboek met aangrijpende verhalen kun je bestellen door het sturen van een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., ook is het na 23 oktober te koop bij boekhandel De Omslag (De Driesprong) en boekhandel The Read Shop (Molenhoekpassage) beiden in Rosmalen.

Aansluitend gaan we verder met de première van een prachtige en unieke productie van de film-documentaire “Vijf Donkere Jaren” waarin we in ca. 45 minuten met oude foto’s en filmbeelden van Rosmalen, de Tweede Wereldoorlog 1940-1945 in beeld brengen. In de film worden een aantal Rosmalens mensen geïnterviewd die de oorlog aan den lijve hebben meegemaakt. Het trieste verhaal van Maliskamper Gred van Gerven wordt verteld en ook het verhaal van de Rode Kruistrein met gewonde soldaten komt aan bod. Aan het einde kunt U kijken en luisteren naar het prachtige gedicht van oorlogsveteraan Sam Crane, dat wordt voorgedragen door zijn dochter Kitty. De film is gemaakt door Piet Korsten, Peter van Hoek en Jos Korsten, meer dan 500 uur heeft dit drietal inmiddels aan de productie besteed. Ook hier hulde voor dit uitstekend geleverde werk.

We verwachten dat er veel belangstelling zal zijn voor deze film-documentaire, daarom wordt de film op woensdag vertoond aan genodigden. Leden en relaties van Heemkundekring Rosmalen krijgen een uitnodiging om bij de première om 20:30 uur aanwezig te zijn.

Om 21:30 uur wordt de film-documentaire op woensdagavond voor een 2e keer vertoond, bent U geïnteresseerd om deze bij te wonen stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kunt U er op woensdagavond niet bij zijn, geen probleem.
U kunt de film ook komen bewonderen op:

Donderdag 24 oktober
1e voorstelling om 13.45 uur
2e voorstelling om 15.20 uur
3e voorstelling om 20.15 uur
Vrijdag 25 oktober
1e voorstelling om 14.30 uur
2e voorstelling om 19.30 uur 

De voorstellingen op donderdag en vrijdag zijn vrij toegankelijk, reserveren is niet noodzakelijk.

In de Blauwe Zaal is tevens een expositie aanwezig van foto’s en attributen van de 2e Wereldoorlog.
De foto-expositie is samengesteld door Ronald en Antoinette van Grinsven. De aanwezige attributen zijn van Ronald van Grinsven en Ad Hermes.
Tijdens het vertonen van de film is de Blauwe Zaal gesloten.

Vieren van onze vrijheid op donderdag 24 en vrijdag 25 oktober
Naast de vertoning van onze film “Vijf Donkere Jaren” en onze expositie zijn er verschillende optredens in De Kentering om onze vrijheid te vieren.

Hormann 111Donderdagmiddag vanaf 13:30 uur: In de grote zaal optreden o.a. van leerlingen van Rodenborchcollege, een lezing van mevrouw Sylvia Hörmann en in de Blauwe Zaal een optreden van ‘Trug Nor Vruuger’.

Op donderdagavond vanaf 20:30 uur een optreden van musicalgezelschap ‘2Stage’ en ‘APM Big Band’ met medewerking van Danscentrum Rosmalen.

Op vrijdagavond is er vanaf 20:30 uur een optreden van Full Stage Collective, het grootste poporkest van Nederland. Met gastoptredens van: Kris van Son, Flore Wittenberg, Josine Westelaken, Joost van Berkel, Willem Janssen en Ad Westelaken.

Graag tot ziens op een van deze dagen.
Namens bestuur Heemkundekring Rosmalen
Rien van den Broek, voorzitter.

Artikel Brabants Dagblad "Machinisten lieten Rode Kruistrein met tientallen gewonden in 1944 achter bij station Rosmalen" d.d. 15 oktober 2019

Zoeken

©2014 - 2020 Heemkundekring Rosmalen - Vandaag: zondag 29 november 2020 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft