Vooraf intekenen op het oorlogsdagboek met ingrijpende verhalen van Rita Bijnen.

Foto Rita Bijnen 400Rita Bijnen heeft als 20-jarige een oorlogsdagboek bijgehouden over de periode 17 september 1944 tot aan 1 januari 1945. Rita beschrijft in haar dagboek zeer nauwkeurig, alle gebeurtenissen rondom de strijd in Berlicum en de daaropvolgende evacuatie naar en het verblijf op Coudewater in Rosmalen en uiteraard de terugkeer naar hun vrijwel volledig verwoeste dorp.

Bij toeval kwam een familielid van Wil van den Elzen het oorlogsdagboek van Rita op het spoor. Kort na afloop van de 2e Wereldoorlog heeft Jan van de Veerdonk, de echtgenoot van Rita alle dagboekaantekeningen overgeschreven. Nadat Wil in het dagboek de spannende maar soms ook dramatische verhalen had gelezen werd hij buitengewoon enthousiast en nam als lid van Heemkundekring Rosmalen het initiatief en zocht contact met de voorzitters van de heemkundekringen Berlicum en Rosmalen. Het ei was snel gelegd, het historische dagboek moet worden gepubliceerd zodat alle belangstellenden de aangrijpende verhalen kunnen lezen. Ook de inmiddels 95-jarige Rita Bijnen heeft haar goedkeuring gegeven aan de publicatie.

Heemkundekring De Plaets uit Berlicum en Heemkundekring Rosmalen hebben de handen ineengeslagen en gaan het oorlogsdagboek van Rita Bijnen publiceren. Het oorlogsdagboek van Rita wordt in een beperkte oplage uitgebracht, eind oktober 2019, rond de periode van de herdenking en de bevrijding van Berlicum en Rosmalen, 75 jaar geleden.

Op 5 mei van dit jaar heeft Rita in een uitzending van ROS-Radio een stukje voorgelezen uit haar dagboek, dit fragment kun je HIER beluisteren.

Wil je er zeker van zijn dat je een exemplaar in je bezit krijgt dan kun je vooraf intekenen. Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zet daarin je naam, adres en telefoonnummer en de tekst ‘Bestelling Oorlogsdagboek Rita Bijnen’. Vooraf intekenen kan tot en met 29 september 2019.

Na inschrijving krijg je een bevestiging en het verzoek om het bedrag over te maken. De prijs van het oorlogsdagboek bij vooraf intekenen is € 7,50 per stuk. Eind oktober komt het oorlogsdagboek in de vrije verkoop voor de prijs van € 9,50 per stuk.

Zoeken

©2014 - 2020 Heemkundekring Rosmalen - Vandaag: zondag 29 november 2020 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft