Heemkundekring Rosmalen is in het bezit van een ambachtelijk uurwerk, een klok met historische waarde uit 1875. Het uurwerk komt uit de Lambertuskerk en staat nu tijdelijk in de hal van perron-3.
De klok is een Frans torenuurwerk, indertijd gemaakt door een klokkenmaker uit Helvoirt. Voor zover bekend zijn er nog maar twee exemplaren beschikbaar in Nederland. Een exemplaar hangt er in het Klokkenmuseum in Utrecht en de andere staat nu tijdelijk in Perron-3.

Door de grote toeloop van mensen in Perron-3 is er nu veel aandacht voor de klok. Heel lang heeft alles in opslag gelegen, deels in de kelder van Perron-3 en deel op Landgoed Coudewater.

Heemkundekring Rosmalen is in gesprek met Ouderzorg Annenborch om te kijken naar een mooie en geschikte plek in Annenborch. Dit cultureel historisch erfgoed is ca. 30 jaar geleden in opdracht van de toenmalige Gemeente Rosmalen gerestaureerd door de MTS uit Oss. Het project kende een looptijd van bijna 9 jaar, er moest o.a. kennis van klokkenbouw worden verzameld daarna moesten er allerlei technische zaken worden geregeld, nieuwe tandwielen, de constructie en het ontwerpen van een klokkenstoel. Om de klok een dag te laten lopen, zakken de gewichten ca. 16 meter, in een kerktoren is dat geen probleem, maar bij een klokkenstoel van 3 meter natuurlijk wel. In het ontwerp is daarom gebruik gemaakt van elektromotoren.

Het uurwerk in de kerk kende een grote klok, bij een klokkenstoel van 3 meter hoog past dit ook niet. De oplossing kwam van het klooster Van Meeuwen, de orde heeft een Angelusklokje wat daar aan de buitenmuur hing, geschonken aan de Gemeente Rosmalen, omdat het klooster uiteindelijk is gesloopt. Het klokje is net zo oud om misschien wel ouder.

Naam Afspelen Duur
Interview "De Klok" - ROS Radio
29 december 2018

11:05 min

Zoeken

©2014 - 2020 Heemkundekring Rosmalen - Vandaag: zondag 29 november 2020 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft