BD 700ROSMALEN - Meer dan dertig jaar was het de grote hobby van Cor Verstegen: maquettes maken van de gebouwen aan de Dorpsstraat in Rosmalen uit de jaren '50. Hoewel hij de maquettes voor eigen gebruik maakte en hij al zo'n twintig jaar gestopt is met zijn hobby, komen de maquettes alsnog onder de aandacht van groter publiek. 
CorVerstegen 2017 Roel van der Aa
Cor Verstegen achter zijn werk, hij heeft door de jaren heen tientallen maquettes van Rosmalen 1950 gemaakt waaronder die van het gemeentehuis (witte). © Roel van der Aa

Brabants Dagblad, Guus Peters

Erfgoed 's-Hertogenbosch gaat in samenwerking met Heemkundekring Rosmalen de maquettes via een virtuele 3D tentoonstelling online zetten. ,,Ik vind het erg leuk dat de maquettes voor iedereen zichtbaar worden", reageert Verstegen, die de modelgebouwen sinds een aantal jaar in bruikleen heeft gegeven aan Heemkundekring Rosmalen. Omdat de maquettes groot en kwetsbaar zijn, worden ze maar zelden tentoongesteld. Nu ze online komen, kunnen ze oneindig worden bekeken.

Verstegen, altijd schilder van beroep geweest, werd gegrepen door het virus toen hij ongeveer vijftig jaar geleden op een tentoonstelling in Den Bosch maquettes van de gebouwen in de Vughterstraat tegen het lijf liep. Dat leek hem ook wel wat, maar dan van de dorpsstraat - de straat waar zijn vader werd geboren - in Rosmalen.

Via het archief van de gemeente kreeg hij de bouwtekeningen van alle huizen. Alhoewel, van bijna alle huizen. Van een woning ontbrak de bouwtekening, die lag bij de broer van de bewoners in Canada. Verstegen twijfelde geen moment en legde direct contact met de man. ,,Het was de enige tekening die ik niet had. Hij heeft die opgestuurd zodat ik ook van dat huis een maquette kon maken."

De maquettes van de dorpsstraat in Rosmalen zijn binnenkort te zien op de site van zowel Erfgoed 's-Hertogenbosch als Heemkundekring Rosmalen.

Zoeken

©2014 - 2020 Heemkundekring Rosmalen - Vandaag: zondag 29 november 2020 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft