De contributie bedraagt vanaf 1 januari 2017 € 25,00 per jaar per lid en voor (echt)paren € 35,00 per jaar. Hierdoor wordt de doelstelling financieel ondersteund, kan men gebruik maken van de faciliteiten van de vereniging en deelnemen aan werkgroepen en activiteiten.

Daarnaast ontvangt men het periodiek 'Rosmalla' en de 'Nieuwsbrief'. 

Download hier het inschrijfformulier.
U kunt dit volledig ingevulde formulier mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of u mag het opsturen naar:
Heemkundekring Rosmalen
Hoff van Hollantlaan 1 (ingang B)
5243 SR Rosmalen

Desgewenst kunt U zich op maandagavonden tussen 19:00 en 20:00 uur ook persoonlijk aanmelden in ons Heemhuis in Perron-3, INGANG B, Hoff van Hollantlaan 1R te Rosmalen of via telefoon: (073) 522 18 32.

BD 700

bd foto01internet
Britse militairen lopen langs het spoor in Rosmalen. Op de achtergrond het station en de Rode Kruistrein. © Engelse leger

ROSMALEN - Zeventien wagons lang was de trein van Het Rode Kruis die in 1944 met honderden gewonden onverwacht stil kwam te staan bij station Rosmalen. Er is nu een maquette van gemaakt.

Paul Roovers 15-10-19, 09:58 Bron: BD 

Het was onrustig en gevaarlijk op 16 en 17 september 1944 in en rond het station in Den Bosch. Geallieerde jachtvliegtuigen beschoten het gebied waarbij verschillende doden en gewonden vielen. Een Rode Kruistrein afkomstig uit Boxtel met aan boord tientallen gewonde militairen bleef bij de aanvallen buiten schot.

NS-machinist Hendrik Evers en zijn leerling J. van Vugt trokken de volgende dag met hun locomotief de 15 personen- en 2 goederenwagons in de richting van Nijmegen. Bij station Rosmalen stond het sein op rood en werd de lange trein stilgezet. In de nacht van 17 op 18 september koppelden Evers en Van Vugt heimelijk de locomotief los van de wagons en gingen ermee vandoor. Bij Oss zetten ze de loc stil en vluchtten te voet verder richting Nijmegen, hun woonplaats.

Landelijke spoorwegstaking
,,Met deze actie gaven ze gehoor aan een oproep van de Nederlandse regering in Londen voor een landelijke spoorwegstaking", zegt Piet Korsten van de Rosmalense heemkundekring Rosmalla. Het verhaal van de Rode Kruistrein was eerder in boekvorm opgetekend door Rosmalenaar Ad Hermens die als 12-jarige naast het station woonde.

bd foto02internet
V.l.n.r Riny van Hassel, Piet Korsten en Jos Korsten bij de maquette. © Paul Roovers/BD

Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding nam de kring het initiatief voor een maquette. Daarvoor werd Riny van Hassel in de arm genomen die al meerdere maquettes voor de kring maakte. Jos Korsten hielp mee met de vervaardiging van rails en wagons. Van het stationsgebouw kon Van Hassel tekeningen gebruiken die bij een veel latere verbouwing waren gemaakt. ,,We wilden het seinhuisje ook nabouwen. Maar daar was bijna niets van bekend. Uiteindelijk spoorden we in Veghel nog een dochter op van de familie die er in gewoond had. Zij had nog foto's die wij konden gebruiken om het na te bouwen.”

Ziekenhuis Coudewater
Omdat in september 1944 operatie Market Garden ook was begonnen, wilden de Duitsers hun gewonden zo snel mogelijk in veiligheid brengen met legervoertuigen. Toen alle Duitsers vertrokken waren, bleken in de trein nog drie geallieerde gewonden te verblijven. Rosmalenaren die in de buurt woonden, waaronder de moeder van Ad Hermsen, bekommerden zich om hun. Ze werden uiteindelijk vervoerd naar psychiatrisch ziekenhuis Coudewater waar ze werden verzorgd. De lege trein bleef nog tot in maart 1945 staan.

De maquette is gemaakt op een schaal van 1 op 50 en meet 2.44 bij 0.70 meter. Niet alle 17 wagons passen er op. De maquette is tijdens de viering van 75 jaar bevrijding te zien. Heemkunde Rosmalen vertoont op 23 oktober (20.30 en 21.30 uur), 24 oktober (13.45, 15.20 en 20.15 uur) en op 25 oktober (14.30 en19.30) ook de nieuwe film Vijf Donkere jaren in de Kentering.

bd foto03internet
De maquette in de werkplaats van Riny van Hassel. © Paul Roovers/BD

Heemkundekring Rosmalen vraagt aan haar leden de volgende gegevens:

 • Naam
 • Adres
 • Postcode en woonplaats
 • Telefoonnummer
 • Email adres
 • IBAN-nr. en tenaamstelling
 • Geboortedatum

Het doel van het verzamelen van deze gegevens is:

 • Het toesturen van Heemkundeblad Rosmalla
 • Het toesturen van relevante informatie van onze activiteiten
 • Het innen van contributiegelden
 • Het verkrijgen van inzicht in de leeftijdsopbouw

Toegang tot de gegevens:

 • Secretaris, penningmeester en bestuur van Heemkundekring Rosmalen hebben toegang tot de beveiligde gegevens.
 • Heemkundekring Rosmalen verstrekt nooit gegevens van leden aan derden
 • Heemkundekring Rosmalen maakt geen gebruik van cookies, tracking of reclame bij het toezenden van informatie aan leden.
 • Leden hebben het recht op te vragen welke gegevens van hem/haar worden bewaard en het recht deze te (laten) wijzigen.
 • Heemkundekring Rosmalen maakt geen gebruik van andere websites dan die verbonden aan Heemkundekring Rosmalen. ( in voorkomende gevallen kunnen wij een link hebben met Erfgoed ’s-Hertogenbosch, wij verstrekken geen informatie over onze leden in deze samenwerking)

Namens bestuur Heemkundekring Rosmalen.

G.J.M. Birsak-Verhallen,
secretaris.

 

 

Heemkundekring Rosmalen bezit een schat aan lokaal fotomateriaal.
Ze bestaat uit collecties, onderwerpgerichte verzamelingen, gemeentelijk fotoarchief en losse foto's.

Heemleden zijn continu bezig met digitaliseren en deze verzameling wordt nog steeds aangevuld.

Het beeldmateriaal is dermate interessant op het gebied van cultuur, historie en dorpsontwikkeling, dat Heemkundekring Rosmalen toegankelijkheid voor eenieder wenselijk acht.
Vanwege omvang en directheid is gekozen voor deze beeldbank. Heemkundekring Rosmalen deelt hiermee iets waardevols met u.

Voorlopige doelstelling is om de huidige, bij Heemkundekring Rosmalen aanwezige, 20.000 foto's foto's te presenteren.

Wie deze collectie wil raadplegen kan op maandagavond terecht op de heemkamer.
Een deel van de collectie is ook via internet te raadplegen.

Veel kijkgenot op de foto-beeldbank.

Heeft u zelf interessant lokaal beeldmateriaal, dan houdt de heemkundekring zich aanbevolen om dit materiaal te kopiëren/scannen. U bepaalt zelf of en hoe de collectie bij onze heemkundekring kan worden geraadpleegd.

Zoeken

©2014 - 2021 Heemkundekring Rosmalen - Vandaag: zaterdag 23 oktober 2021 - Tijd: 00:00:00 - Webdesign: Broeklandsoft